søndag 26. september 2010

Du e itj mann før du har bart...

Eller?

Hva det er som faktisk gjør en mann til en mann, er det heldigvis mange teorier på.

Man vi skal ikke stikke under en stol at bart og skjegg er mandig. Det kan vi lik så godt konstatere med en gang.

På Hald, har mange av gutta anlagt bart. Noen har mer frodig enn andre, men her opererer vi med en bred definisjon. Alle skal med.

Det er nærliggende å tro at dette er oppvarmingen til det som så fint har fått navnet "advents-bart". Da skal gutta på Hald knive om det beste barte-bildet.











Skal vi tro Wikipedia, så representerte store, kraftige barter på 1900-tallet både den gamle moten, men også radikal politikk, mens små, velfriserte representerte det nye.



Også i visse religioner er det påbudt å bære skjegg og barter, for eksempel i sikhismen og retninger innen islam og jødedommen.

Den tyske nazistiske diktatoren Adolf Hitler, og den britiske filmkomikeren Charlie Chaplin, gjorde sin karakteristiske bartetype verdensberømt. 

Deres velfriserte, svarte, firkantede pensel- eller tannbørstebart var ikke helt uvanlig i samtiden, men utviklet seg etterhvert til et visuelt varemerke for disse bærerne. Slike barter blir derfor ofte kalt «hitlerbart» eller «chaplinbart». Den lille, firkantede barten ble populær i Tyskland i 1920-årene, angivelig som en slags protest mot at keiser Vilhelm 2., som hadde stor, «gammeldags» knebelsbart, hadde ledet tyskerne inn i første verdenskrig og sviktet.











I had a mustache when I was 13. 
- David Schwimmer



1 kommentar:

Eirik sa...

HAHA!! Helt genialt, kompis! Blir STORT med adventsbart i Afrika;)